Verlies in Beeld

………….

Elk stukje verlies heb ik door mijn handen laten gaan.

 Door het verdriet met beide handen aan te pakken, leerde ik er naar kijken, luisteren en het te begrijpen. 

Het verwerken van het verlies was de Reis om, het verlies deel van mij te laten zijn.  

 De weg die werd afgelegd, bracht de compassie, het begrip, 

de opening en de uitdaging die nodig was om 

het vervolgens te integreren in mezelf en in mijn dagelijks leven.  

Ik vond een nog mooier diepgaander identiteit in mezelf. 

De magie van deze ontmoeting met mezelf, 

zat in het ontvangen van liefdevolle helende handen, 

rust nemen, ruimte krijgen om te spreken, te uiten en te verwerken met 

hart, handen en hoofd”.

……………………….

Ineens is hij daar, die knoop in je maag, die pijn in je nek, het naar adem snakken, de paniek die toeslaat, de tranen niet te bedwingen. Een lijf dat niet vooruit te krijgen is. Het hoofd dat tolt van de gedachten, maar slechts één richting weten te vinden. Er is iets dat zich langzaam aan je opdringt of met vlagen je bespringt. Het schreeuwt om aandacht er is geen ontkomen meer aan. Het ene moment vol energie aan de slag het andere moment niet weten hoe je te motiveren. Zelfs Leeuwenmoed en beresterk, kijken je grijnzend na.

Er was een druppel die de emmer deed overlopen……

Op welke wijze je het verlies mag leren dragen en hoeveel tijd jij daarvoor nodig hebt weet alleen jij. 

Op een gegeven moment is het opgestapelde verdriet niet meer te dragen als voorheen. ‘Iets’ laat de zorgvuldig gestapelde stapel vallen en je kunt er niet langer omheen. Je moet erdoor, erover, onderdoor.. Je verlies vraagt om aangekeken te worden.

Je verlies aankijken is leren luisteren naar je verlies. Het mag er zijn en zijn eigen verhaal  vertellen. Je mag het met beide handen aanpakken. Voelen, bekijken, vormgeven, laten (uit)spreken net zo lang tot je het verlies één gemaakt hebt met jezelf. Het verlies integreren in JIJ.

 

“Een beeld vertelt meer dan duizend woorden.”

Een beeld ontstaat terwijl je er aan werkt. Wanneer je de woorden loslaat, creëren je handen dat wat binnen in jouw leeft. Zo wordt het beeld de innerlijke boodschapper. Jij kunt die boodschap lezen door ernaar te kijken. Er is letterlijk ruimte om het beeld heen en kan op verschillende wijze geïnterpreteerd worden en vanuit verschillende kanten belicht. Het beeld nodigt je uit om te gaan begrijpen wat er in je leeft. Door het beeld kun je geprikkeld worden in herinnering. Kunnen beelden en gedachten herbeleefd worden en betekenis krijgen. Het beeld kan je ook uitnodigen tot actie, want wat je creëerde is niet star, het is veranderbaar, aanpasbaar, vormend.

In het beeld creëer je, jouw levensverhaal. Elk facet in en van jouw leven vormt je tot de mens die je in essentie mag zijn. De mens die je NU mag zijn.

Wees als de kunstenaar, nieuwsgierig, open minded, ontwikkelingsgericht, procesgericht, denk in mogelijkheden, observeer en luister en vindt “JIJ”.

Je bent welkom!